Je conventionele apparaten als onderdeel van je smart home
Met smart plugs oftewel slimme stekkers kun je je huis slim en energiezuinig maken zonder veel moeite. Je transformeert je conventionele producten met stroomaansluiting tot producten met smart home functies. Zo kun je ze vervolgens zelfs laten samenwerken binnen een smart home ecosysteem. Gebruik je smartphone of een spraakopdracht om het stroomverbruik van je apparaten te regelen en geld te besparen.
Een slimme stekker is een innovatief apparaat dat je in staat stelt om alledaagse apparaten en elektronica in je huis te bedienen en te automatiseren. Deze slimme apparaten zijn ontworpen om je leven gemakkelijker en efficiënter te maken. Of je ze nu 'slimme stekkers', 'smart plugs', of 'slimme stopcontacten' noemt, ze zijn allemaal synoniemen voor hetzelfde idee: het optimaliseren van jouw leefruimte.
Hoe werkt een slimme stekker?
Het concept achter de werking van een slimme stekker is verbazingwekkend eenvoudig. Je steekt de slimme stekker in een gewoon stopcontact en sluit vervolgens het apparaat aan dat je wilt bedienen. Via een draadloze verbinding, zoals wifi, Zigbee, of zelfs Apple Home, kun je de slimme stekker bedienen met je smartphone of stemassistent, zoals Google Home. Dit geeft je de mogelijkheid om op afstand apparaten in- en uit te schakelen, tijdschema's in te stellen en energie te besparen.
Wat doet een slimme stekker?
Een slimme stekker biedt een breed scala aan mogelijkheden. Het belangrijkste is de mogelijkheid om je apparaten op afstand te bedienen. Stel je voor dat je onderweg naar huis bent en de airconditioner aanzet zodat het lekker koel is bij aankomst. Of misschien wil je de lampen in je woonkamer automatisch laten aangaan zodra de zon ondergaat. Een slimme stekker maakt dit soort automatisering mogelijk en helpt je om energie te besparen.
Een slimme stekker kan eigenlijk niet ontbreken in je smart home. De compacte apparaten helpen gemakkelijk en flexibel je smart home uit te breiden. Voordat je besluit één of meerdere slimme stekkers aan te schaffen, is het verstandig rekening te houden met de volgende factoren.
Aansluiting
Bedenk vooraf waar je een slimme stekker wilt plaatsen. Afmetingen kunnen verschillen en soms neemt een slimme stekker meerdere stopcontacten in beslag.
Connectiviteit
Een slimme stekker maakt gebruik van verschillende soorten verbinding met ieder zijn eigen voordelen. Communicatie kan verlopen via wifi, Bluetooth, ZigBee of Thread verbinding.
Compatibiliteit
Het verbinden van een slimme stekker met andere producten in je smart home kan vele voordelen opleveren. Dit werkt echter alleen als beide communiceren via hetzelfde smart home systeem.
Moeilijk kiezen hè? Bekijk hier onze vergelijking van de topmodellen!
Een slimme stekker biedt de mogelijkheid om elektrische apparaten aan te sluiten. Door de bediening van de slimme stekker kun je het aangesloten apparaat transformeren tot een onderdeel van je smart home.
Aanwezigheidssimulatie
Met behulp van aanwezigheidssimulaties kan een slimme stekker zorgen voor het creëren van een bewoonde indruk, zelfs wanneer je niet thuis. Een voorbeeld hiervan is het inschakelen van verlichting. Door deze functie te benutten, verklein je het risico op inbraken. Dit is echter alleen mogelijk met modellen die op afstand bediend kunnen worden.
Geofencing
Met behulp van geofencing kun je de locatie van je smartphone continu laten meten, zodat bepaalde apparaten automatisch worden ingeschakeld wanneer je in de buurt van je huis komt. Op dezelfde manier kunnen deze apparaten worden uitgeschakeld wanneer je het huis verlaat. Dit is echter ook alleen mogelijk met modellen die op afstand bediend kunnen worden.
Energie besparen
Via de app kan bij sommige smart plug modellen het stroomverbruik worden bijgehouden waardoor je gericht energie kunt besparen, bijvoorbeeld door het automatisch laten in- en uitschakelen van apparatuur.
Slimme bediening via app of voice control
Met behulp van een smartphone-app kun je eenvoudig de aangesloten apparaten bedienen. Bovendien is het mogelijk om spraakbediening te gebruiken via een compatibele spraakassistent. Een handige tip is om een slimme speaker te gebruiken, waarmee je handsfree spraakbediening kunt gebruiken voor je apparaten.
Tijdschema’s en scenario’s
Met functies zoals het instellen van tijdschema's en scenario's kan energie worden bespaard. Je kunt precies bepalen op welke tijdstippen je apparatuur wilt in- of uitschakelen. Daarnaast kunnen scenario's worden gebruikt om de in- of uitschakeling van apparaten te activeren op basis van interactie met andere smart home producten.
Stroomverbruik van slimme stekkers
Wat verbruikt een slimme stekker?
Een slimme stekker of smart plug is een slimme aanvulling op je huishouden, met niet alleen een bescheiden jaarlijks stroomverbruik van ongeveer €1, maar vooral een aanzienlijke impact op je energierekening. Het echte voordeel van deze handige apparaten schuilt in hun vermogen om het stroomverbruik van je aangesloten apparaten drastisch te verminderen, terwijl ze je tevens inzicht bieden in je energieverbruik. Dankzij slimme stekkers kun je jaarlijks wel tot bijna €100,- besparen. Dit besparingspotentieel is te danken aan hun vermogen om sluipverbruik door apparaten zoals televisies, decoders en consoles te voorkomen.
Slimme stekkers en vebruiksmeter
Een slimme stekker met geïntegreerde verbruiksmeter zijn bijzonder handig. Deze stekkers geven je real-time informatie over het stroomverbruik van je apparaten. Hierdoor kun je trends identificeren, apparaten identificeren die veel stroom verbruiken en zelfs automatische schema's instellen om apparaten uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Hiermee verbeter je niet alleen de efficiëntie van je slimme huis, maar bespaar je ook geld.
Hoe bespaar je stroom met slimme stekkers?
Identificeer sluipverbruikers: Speur in je huis naar sluipverbruikers, zoals stekkers in het stopcontact, televisies, computers, keukenapparaten, spelcomputers en audio-/tv-apparatuur.
Kies de juiste slimme stekker: Selecteer de perfecte slimme stekker voor het gewenste apparaat. Kies uit verschillende opties, variërend van eenvoudige aan/uit-functies tot stroommeting en tijdschema's. Bekijk onze blog voor een handige vergelijking van topmodellen om je te helpen bij je beslissing.
Monitor en beheer: Sluit het apparaat aan op de slimme stekker en gebruik de bijbehorende app om je energieverbruik bij te houden en tijdschema's in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld apparaten 's nachts uitschakelen of beperken tot bepaalde uren.
Bespaar en verbeter veiligheid: Naast kostenbesparingen bieden slimme stekkers ook voordelen voor comfort en veiligheid. Ze kunnen overbelasting voorkomen en zelfs reageren op gebeurtenissen zoals lekkage via watersensoren.
Gratis expertadvies
Onze smart home experts adviseren je graag over individuele smart home oplossingen
Maak nu een afspraak
Gratis verzendig en retour
Je betaalt geen verzendkosten. De bedenktijd bedraagt 14 dagen na ontvangst.
Kwaliteitsgarantie
Bij KPN en tink staat klanttevredenheid hoog in het vaandel. Wij verzekeren dat alle producten naar behoren functioneren.