• Jouw webwinkel voor smart home in BelgiëJouw webwinkel voor smart home in België
  • Meer dan 1.000.000 tevreden klantenMeer dan 1.000.000 tevreden klanten
  • Alle producten zijn zorgvuldig door tink getestAlle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Min
Max

Merken

Compatibiliteit

Klaar voor de toekomst met Thread

De relatief jonge technologie Thread wordt in de smart home wereld beschouwd als het draadloze protocol van de toekomst. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer fabrikanten hun producten compatibel maken met dit veelbelovende netwerk. Met Thread hoef je niet langer te kiezen voor één fabrikant, aangezien alle producten met Thread compatibel zijn met elkaar. Daarnaast wordt Thread beschouwd als het meest belangrijke communicatieprotocol voor de smart home standaard Matter.

Filter
nanoleaf werkt met thread

Wat is Thread precies?

Thread is een open protocol met als doel de barrières tussen de grote merken en hun besturingssystemen te doorbreken. Het is het resultaat van een samenwerking tussen enkele van de grootste techbedrijven. Grote merken als Google, Apple, Amazon, Philips Hue en nog veel meer hebben hun krachten gebundeld in de zogenaamde Thread Group om Thread te ondersteunen en te ontwikkelen. Alle Thread producten worden dus ondersteund met alle gangbare besturingssystemen.

Hoe werkt Thread?

Thread is vergelijkbaar met andere mesh-netwerken zoals Zigbee en Z-Wave. Dit wil zeggen dat alle Thread-compatibele apparaten met elkaar zijn verbonden en zo door onderlinge communicatie met elkaar een stabiel netwerk opbouwen. In plaats van een onvermijdelijke verbinding met een bridge communiceren de toestellen rechtstreeks met elkaar. Hiermee verschilt Thread bijvoorbeeld van Zigbee en Z-Wave, wat verschillende voordelen met zich meebrengt.

Thread netwerk met Eve

Welke voordelen heeft Thread?

Geen bridge benodigd

Aangezien alle Thread-apparaten onderling verbonden zijn, is er geen speciale centrale of bridge nodig voor de besturing. Alles wat je nodig hebt is een toestel waarmee je toegang tot het internet kunt krijgen en een controlecentrum. Lees meer in het onderdeel "Wat heb ik nodig om Thread te gebruiken?".

Compatibel met alle fabrikanten

In plaats van speciale software te gebruiken, worden de componenten rechtstreeks via het protocol aangestuurd. Hierdoor zijn alle apparaten met Thread onderling compatibel, ongeacht de fabrikant. Je bedient alle apparaten via één compatibel besturingssysteem zoals Apple HomeKit, ongeacht welke producten je met elkaar combineert.

Stabiel mesh-netwerk

In dit zogenaamde mesh-netwerk fungeert elk slim apparaat dat je toevoegt ook als versterker van het netwerk. Dit betekent, dat hoe meer apparaten met Thread je in huis hebt, hoe groter je netwerk is. Als er een uitvalt, springt de dichtstbijzijnde bij en blijft het netwerk in stand. Het is handig om vooraf te beslissen met welk protocol je je smart home wilt inrichten, andere soortgelijke keuzes zouden bijvoorbeeld Zigbee of Z-Wave kunnen zijn.

De voordelen van Thread in één oogopslag:

  • Geen bridge nodig
  • Alle merken zijn compatibel met elkaar
  • Compatibel met meerdere smart home besturingssystemen
  • Stabiel mesh-netwerk
  • Zeer laag energieverbruik

Wat is het verschil tussen Thread en andere protocollen?

De relatie tussen Thread, Zigbee en Z-Wave kan niet worden ontkend. De organisatie die Thread heeft ontwikkeld, de Thread Group is zelfs voortgekomen uit de Zigbee Alliance. De drie protocollen vormen een mesh-netwerk dat door elk extra compatibel apparaat wordt uitgebreid. In tegenstelling tot Zigbee en Z-Wave vereist Thread echter geen ingebouwde software in de apparaten. Hierdoor heb je in tegenstelling tot Z-Wave en Zigbee, geen bridge nodig bij Thread.

Net als Zigbee werkt ook Thread op een soortgelijke frequentie (2,4 GHz) als de wifi in je huis. Systemen die uitsluitend op wifi vertrouwen, hebben het nadeel dat zij een deel van de bandbreedte van het wifi-netwerk voor zichzelf opeisen. Hoe meer apparaten via wifi communiceren, hoe trager het internet wordt. Aangezien Thread, Zigbee en Z-wave echter een ander protocol dan wifi gebruiken, kan dit niet gebeuren. Wel is het zo dat de signalen van Thread en Zigbee af en toe gestoord kunnen worden door je router, dit is bij Z-Wave niet het geval omdat de frequentie daar veel lager ligt. Het nadeel hiervan is dat de communicatie iets trager verloopt.

Thread verbruikt minder energie dan Bluetooth en spaart dus ook de batterijen van de componenten, dit is vooral interessant voor HomeKit-gebruikers. Vooral omdat Thread veel stabieler is dan een Bluetooth-verbinding.

Wat heb ik nodig om Thread te kunnen gebruiken?

"Alles wat je nodig hebt zijn twee Thread-compatibele componenten, een smartphone zoals iPhone en een apparaat dat fungeert als een zogenaamde ""border router"" om verbinding te maken met het internet. Momenteel werkt alleen de HomePod mini van Apple als border router. In de toekomst zal dit ook gaan werken met de Google Nest Wifi en Google Nest speakers. Deze zijn op dit moment al uitgerust met een passende verbinding, dit moet alleen nog worden geactiveerd."

Router met thread netwerk

Welke fabrikanten bieden apparaten met Thread?

Eve en Nanoleaf hebben de eerste componenten met Thread al op de markt gebracht. Apple heeft daarbij de compatibele HomePod Mini al uitgebracht. Google heeft met Nest de nieuwste apparaten al uitgerust met de juiste link, maar heeft deze nog niet geactiveerd. Tot de Thread Group behoren ook Amazon, GARDENA, Bosch, Legrand (Netatmo), Samsung, Signify (Philips Hue), tado°, D-Link, Yale en zelfs Ikea. Je kunt er dus van op aan dat deze fabrikanten binnenkort ook Thread zullen gaan gebruiken. Amazon heeft alleen nog geen Thread-ondersteuning voor Alexa aangekondigd. Ze zijn echter wel onderdeel van de Thread Group, dus zou je kunnen aannemen dat ze dit in de toekomst wel van plan zijn.

Thread en HomeKit

Apple HomeKit is het eerste systeem ter wereld dat Thread officieel ondersteunt. Een HomePod Mini werkt als een soort centrum waarmee je alles kunt bedienen en is daarbij ook een verbinding met het internet. In tegenstelling tot een verbinding via Bluetooth, vormen de afzonderlijke apparaten een betrouwbaar netwerk. Via de HomeKit app of met een spraakopdracht kun je bijvoorbeeld thermostaten bedienen of de kraan van je gazonsproeier opendraaien. Omdat alle merken compatibel met elkaar zullen zijn, is het straks mogelijk om producten in HomeKit te integreren die voorheen nooit in combinatie met Apple denkbaar waren.

Apple homepod mini en thread

Thread en Google Assistant

Achter de schermen bij Google is Thread al startklaar maar nog niet geactiveerd. Met de Nest Wifi zou je al een wifi-router en een controlecentrum voor Thread in één hebben. Als alternatief kun je de Nest Hub van de 2e generatie gebruiken als bedieningscentrum met spraakbediening zoals bij de HomePod Mini. En via de Google Home app kun je alle apparaten centraal bedienen vanuit één interface. Ook hier maakt het niet uit welke merken je combineert.

Google nest wifi en thread